Peren tarte tatin

Voor 8 personen

Ingrediënten

  • 130 g boter
  • 140 g witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 150 g bloem
  • 4 stevige handperen
  • 150 g amandelspijs
  • 1 l vanille-ijs

Bereidingswijze

  • Maak een deeg van 50 g suiker, 100 g boter, een ei en de gezeefde bloem. Meng met een keukenmachine of mixer. Maak een deegbal, omwikkel met vershoudfolie en laat een uur in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd de peren door midden en verwijder het klokhuis. Verkruimel de amandelspijs en vul hiermee de holtes van de peren.
  • Smelt de overgebleven suiker en boter in een pannetje met dikke bodem tot karamel en schenk het in de taartvorm (26 cm, geen springvorm). Leg de peren in de vorm met de bolle kant naar beneden.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit totdat het net iets groter is dan de taartvorm. Leg over de peren heen en stop het goed in bij de rand.
  • Zet de taart in de oven en bak in ca. 25 minuten gaar.
  • Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Leg een bord op de taart, keer het geheel om en verwijder de vorm.
  • Serveer de tarte tatin lauwwarm met een bolletje vanille-ijs.