Malus domestica Appel

Malus domestica Elstar

Rode herfstappel

Elstar is een heerlijke zoete rode herfstappel met een uitstekende smaak en een licht aroma. Lekker om zo te eten of om een heerlijke taart van te bakken. Elstar is zelfbestuivend, maar d.m.v. kruisbestuiving met o.a. Cox’s Orange, Delcorf, Golden delicious, James Grieve, Pinova, Santana of Topaz meer succes. Let op de verschillende pluktijden zodat je niet alle appels tegelijk hebt. De appels zijn plukrijp als ze makkelijk loslaten of als de eerste appels op de grond vallen. Van valappels maak je heerlijke appelmoes.

Plant de boom op een zonnige plek, half schaduw mag. Een appelboom is geschikt voor zowel een grote als een kleine tuin. De appelboom past zich aan de grondsoort aan. Plant eerst een boompaal, daarna de boom. De boompaal zet je aan de windzijde. Een appelboom heeft in juni een natuurlijke rui. Als takken daarna nog doorhangen, haal er dan om takbreuk te voorkomen zelf nog wat appeltjes af.

Snoeien: in de winter of rond 1 juli. Elstar is een goede groeier, dus snoei flink. Veel verticale loten wegnemen. Buig vruchtdragende takken horizontaal, want dan geven ze makkelijker vrucht. Knip jonge scheuten weg om vorming van fruitknoppen te stimuleren. Blijft bij goede snoei een compacte boom. Geschikt voor zowel pot als in volle grond.

Bemesting: in de herfst een rijke gift van een organische meststof die rijk is aan kalium en arm aan stikstof. Bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer. Voeg matig kalk toe voor zoetere vruchten.

Bewaren

Hoe lang u appelen kunt bewaren is afhankelijk van het ras en de rijpheid van de appel. De houdbaarheid kan variëren van twee dagen tot vier weken. Zomerrassen rijpen snel. De beste bewaarplaats is koel, donker en niet te droog, liefst niet in de koelkast. Appelen die op een fruitschaal in de huiskamer liggen, worden door de hoge temperatuur en de lage luchtvochtigheid snel overrijp. Bovendien produceren appelen veel ethyleen gas, wat tot gevolg heeft dat het andere fruit op de fruitschaal sneller doorrijpt.

Schoonmaken

Eet een appel gewassen, geschild, in zijn geheel of in partjes. Voor een kind is het prettig als het klokhuis er met een appelboor wordt uitgehaald. Appelen verkleuren na het schillen snel bruin. Door het toevoegen van een beetje citroen- of limoensap (bijvoorbeeld in fruitsalades) is dit te voorkomen.

Consumptie

Een appeltje eet u niet alleen uit de hand. Er zijn oneindig veel recepten waarin de appel de hoofdrol speelt. Bekende recepten zijn appeltaart, appelmoes en appelflappen.

Voedingswaarde

Appels zijn lekker en gezond. Ze bevatten niet zo veel vitamine C, maar wel veel kalium en voedingsvezels. Verder zijn ze rijk aan mineralen, kalk en ijzer. De calorie-arme appel komt in elk afslankdieet voor. Tevens zegt men dat appels cholesterol verlagend zijn.

Appelmoes

Ingrediënten

  • 4-6  flinke Elstar appels of ander soort (ca. 1 kg)
  • 75 gram suiker (naar smaak)
  • 1 dl water
  • een klein beetje kaneel

Bereidingswijze

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes
  • Doe de stukjes appel in de pan met het water en kook dit op een gematigd vuur tot de appelstukjes helemaal tot moes gekookt zijn (duurt ca. 10 minuten)
  • Korter koken kan ook, gebruik dan een staafmixer om de appels verder tot moes te pureren
  • Blijf wel regelmatig roeren!
  • Meng de suiker er naar smaak doorheen
  • De kaneel door de appelmoes mengen voor wat extra smaak