Pruimenboom / Prunus domestica

Pruimen zijn een echte zomerse lekkernij. Hollandse pruimen, zo van uw eigen pruimenboom, zijn er volop in de maanden juli t/m september. Ze zijn er maar kort, maar als ze er zijn, zijn ze er goed! De verschillende rassen worden snel achter elkaar rijp. Veel pruimen worden geïmporteerd, maar de stelregel blijft dat de Hollandse pruimen de lekkerste zijn, zeker wanneer u ze zelf heeft gekweekt. Pruimen zijn een van de makkelijkste vruchten om zelf te kweken, want u hoeft hier bijna niets voor te doen.

Soorten | Bewaren | Schoonmaken | Consumptie | Voedingswaarde

Soorten

       

Bewaren

Pruimen zijn niet erg lang houdbaar. Bewaar ze drie à vier dagen op een koele plaats of vier tot zes dagen in de koelkast. Eet ze zo snel mogelijk als ze eenmaal rijp zijn, want een rijpe pruim rot snel weg. Hele verse pruimen kunt u prima invriezen. U kunt ze het beste invriezen als moes. Hiervoor ontvelt u de vruchten, vervolgens ontpit u ze en kookt u ze met een bodempje water tot moes. Voeg suiker naar smaak toe. Deze moes kan vervolgens in een verpakking naar keuze gewoon in de diepvries.

Schoonmaken

Aan pruimen valt niet zoveel schoon te maken. Was ze alleen even onder (niet te koud) water en eet ze daarna lekker uit de hand.

Consumptie

Let er op dat de vruchten er gaaf en niet gekneusd uitzien. Pruimen zijn alleen lekker als ze voldoende rijp zijn. Over het algemeen zijn ze zoet en sappig. De meeste pruimensoorten worden donkerder van kleur naarmate ze rijper worden. Pruimen zijn lekker om zo uit de hand te eten, maar kunnen ook prima verwerkt worden in jam, fruitsalade, smoothie, desserts en pannenkoeken.

Voedingswaarde

De pruim is niet alleen lekker, maar ook uitermate gezond. Hoewel pruimen er bij de meeste mensen niet bekend om staan, bevatten ze heel veel anti-oxidanten. Pruimen zijn zeer vezelrijk en werken daardoor goed tegen constipatie en bevorderen een gezonde stoelgang.