Ribes rubrum Rode bes

Ribes rubrum Jonkheer van Tets

Rode bessen

Rode besZijn niet alleen verrukkelijk in taarten of sauzen, maar ook de struiken zelf zien er mooi uit.
In de zomer zien ze er geweldig uit als ze vol met vruchten hangen.
Rode bessen struiken zijn winterharde planten die het goed doen op een zonnige open plek, beschut voor harde wind en strenge vorst. Ook passen ze goed in een kleine tuin.
Rode bessenstruiken kunnen als struik en als haag of leivorm geplant worden. Een haag kan makkelijker gesnoeid en compacter gehouden worden. Ook rijpen de bessen sneller en zijn ze van betere kwaliteit.

Snoeien in de winter en in de zomer. Wintersnoei in januari t/m april) stimuleert de groei, zomersnoei (in mei juni) remt de groeit en hierdoor rijpen de vruchten beter en plukken gemakkelijker en stimuleert het de bloemknopvorming voor volgend jaar. Geef in het voorjaar wat universele mestkorrels zodat de plant voldoende kaliumcarbonaat krijgt voor een betere rijping van de vruchten. Bescherm, bij rijping van de vruchten, voor vogelvraat. Pluktijd is juni juli. De trossen kunt u het beste met een schaartje afknippen. Pluk of knip de vruchten pas als ze mooi rood zijn, de vruchten smaken dan zoeter.

Een vroeg ras met een hoge opbrengst en een uitstekende smaak.Heerlijk om zo te eten maar ook voor jam, sap of denk eens aan een panna cotta of een ander heerlijk recept met fruit.

Panna cotta met bessengelei

Ingredienten

Voor 4 personen:

  • 8 eetl rode bessen gelei
  • 700 ml slagroom
  • 75 gr. vanille suiker
  • 1 kaneelstokje (standaard is met een vanille peul)
  • 115 gr. fijne kristal suiker
  • 330 gr dikke Griekse yoghurt
  • 3 witte gelatine blaadjes
  • een paar munt blaadjes

Bereidingswijze

Maak de panna cotta aan de hand van dit filmpje

  • Schep in een hoog glas 3 cm panna cotta en zet het glas 2 uur in de koelkast tot het stevig is geworden.
  • Smelt op laag vuur de rode bessen gelei en roer het glad. Laat de gelei niet koken.
  • Schep een laagje bessengelei boven op de panna cotta en zet het terug in de koelkast voor 1 uur.
  • Herhaal dit en sluit af met de bessen gelei.
  • Garneer met een muntblaadje.