Aronia melanocarpa

Appelbes

Appelbessen zijn gezonde bessen met een zwarte kleur die zeer geschikt zijn voor verwerking tot jam of sap. De bessen bevatten veel vitamine C. Bloeit in het voorjaar met prachtige witte schermbloemen. Bestuiving: zelfbestuivend. Snoeien: elk jaar een aantal oude takken wegsnoeien (zgn. stapsgewijze verjongingssnoei). Vormsnoei mag altijd. Bemesting: houdt van humusrijke, lichtzure grond. Deze plant is zeer winterhard en is niet ziektegevoelig, dus ideaal voor ecologische tuinen. Plantdelen niet geschikt voor consumptie.

Bewaren

De appelbes kan je het beste in de koelkast bewaren. Uitgespreid op een bord. Zorg dat de besjes niet te vochtig worden.

Schoonmaken

Was de appelbessen onder de kraan en laat ze uitlekken in een vergiet. Verwijder daarna pas de steeltjes. Maak de appelbessen pas schoon vlak voor consumptie.

Consumptie

De appelbes wordt vaak gebruikt om jam en gelei te maken, dit vaak in combinatie met ander fruit. Ook kun je van de appelbes goede sterke drank of sap maken, dit door de donkere kleur en zuur/zoete smaak. Ook kan het sap van de appelbessen goed worden gebruikt voor marinade voor wild vlees. Van appelbessen kan je ook lekkere rozijnen drogen. De appelbessen hebben van zichzelf een wat zuurdere smaak.

Voedingswaarde

De kleine besjes zitten boordevol vitamines en goede stoffen. De appelbes bevat zelfs anti-kankerverwekkende stoffen. Ook bevat de appelbes vitamine C, vitamine K, vitamine B12, vitamine D en mineralen zoals ijzer en jodium. Van de appelbes kan je dus zeer gezond snoepen!