Fruitboom planten

Waar u op moet letten bij het planten van een fruitboom:

De boom

Los van alle verschillende soorten fruitbomen zijn er ook veel verschillende vormen verkrijgbaar. Voordat u een boom koopt is het goed stil te staan bij de kenmerken om niet voor verassingen te komen staan. Een van de meest bepalende factoren is de onderstam van de fruitboom. De onderstam bepaald niet alleen de grootte van de boom nu, maar ook de grootte die hij gaat worden als hij is groeit. De onderstam is verder ook sterk van invloed op de snelheid waarmee de boom groeit en daarbij dus ook de vruchtvorming.
Hoewel de meeste fruitbomen het best in de volle grond geplaatst kunnen worden , zijn er tegenwoordig ook vormen die goed in een decoratieve pot gehouden kunnen worden.

Laagstam

De laagstam fruitboom (ook wel voetstam of struik genoemd) is een fruitboom die geënt is op een langzaam groeiende onderstam. De vertakkingen beginnen meestal op een 60 cm vanaf de grond. Een laagstam heeft betrekkelijk weinig ruimte nodig en kan op een afstand van *m van eventuele andere (fruit)bomen worden geplant. Door het type onderstam wordt deze boom niet heel groot waardoor u waarschijnlijk kunt snoeien, plukken en de boom verder verzorgen zonder ladder of trap nodig te hebben.

Halfstam

De halfstam fruitboom is een fruitboom die geënt is op een onderstam van ongeveer 1m20. De vertakking begin meestal ronde de cm 1m50 van de grond. De halfstam word op een afstand van ongeveer *m van andere (fruit)bomen geplaatst waarbij er onder de boom eventueel ruimte is voor laag groeiende andere (fruit)planten. De halfstam wordt een stuk groter dan een laagstam en is du bij het verzorgen een trap of kleine ladder nodig.

Hoogstam

Bij een hoogstam fruitboom begint de vertakking rond de 2 meter. Voor een hoogstam is betrekkelijk veel ruimte nodig. Zo kan een volledig volgroeide hoogstam fruitboom een kroon hebben van wel 8 diameter en is de plantafstand ongeveer *m uit elkaar. Bijkomend punt is ook dat de boom een behoorlijke cirkel grond nodig heeft en dus minder geschikt voor de stadstuin met veel bestrating. Onder de boom is ruimte voor andere planten. Voor verzorging zult u, als de boom wat ouder is, vaker de ladder op moeten.

Patioboom

Het Patiofruitboompje is gekweekt op een langzaam groeiende onderstam en uitermate geschikt om in een pot te zetten. De kroon is ongeveer 1m hoog en de vertakkingen beginnen op ongeveer 60 cm. er is indien gewenst dus nog ruimte in de pot voor wat bodembedekkers. Door 1 a 2 maal per jaar te snoeien zal het boompje klein en hanteerbaar blijven. De vruchten zijn wellicht niet zo veel als bij een hoogstam, maar uiteraard net zo lekker!

Zuilboom

Een zuilboom (ook wel kolomboom genoemd) is een boom “zonder” zijvertakkingen en kan daardoor dicht op elkaar geplant worden. Ook de vruchten groeien zo goed als tegen de stam. Het aantal soorten dat in deze vorm verkrijgbaar is, is vooralsnog beperkt.

Het tijdstip

Indien u ervoor kiest om een fruitboom in pot te kopen kan de boom het gehele jaar geplant worden. Enige voorwaarde is dat de grond niet bevroren is. In andere gevallen is het ideale jaargetijde om te planten de herfst. Waarom? In de herfst is de grond vochtig genoeg om het wortelstelsel te voorzien van genoeg water, mocht u in de zomer planten; houdt er dan rekening mee dat de plant om meer water vraagt gedurende dit seizoen. Door de vochtige grond en ideale temperatuur zal het wortelstelsel zich goed kunnen ontwikkelen, hierdoor wortelt de boom zich diep genoeg om zichzelf ook in de zomer zo goed mogelijk zal voorzien van water. Echter raden wij aan om op hele warme dagen de grond rond de boom nat te maken.

De plaats

En verder

gesnoeide fruitboom
Het resultaat van een goed gesnoeide fruitboom.