Kersenvlaai

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 30 gram gist
  • 25 gram boter
  • Snufje zout
  • 3 eetlepels (olijf)olie
  • 1,5 deciliter melk
  • 1 eidooier
  • paneermeel
  • 3 eetlepels (basterd)suiker
  • 700 gram kersen uit pot
  • 60 gram suiker
  • 4 theelepels aardappelzetmeel

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de melk in een pan en maak hem lauw.
  • Doe de gist er in en los het op.
  • Neem de bloem en maak er een kuiltje in.
  • Doe de boter, suiker, olie en eierdooier erbij.
  • Doe het melkmengsel erbij.
  • Kneed het gehele mengsel tot een glad en luchtig deeg. Dit kan je met de hand doen, of met een mixer met deeghaken.
  • Bestuif wat bloem op je aanrecht en kneed daar het deeg nogmaals even door.
  • Zet het deeg een halfuur op een warme plaats om het te laten rijzen. Dek het af met een vochtige doek.
  • Laat ondertussen de kersen uitlekken en vang het sap op.
  • Neem het aardappelzetmeel aan met een beetje van het sap.
  • Doe het aardappelzetmeel mengsel door derest van het sap in een pan.
  • Voeg de 60 gram suiker toe.
  • Roer het geheel goed door.
  • Doe de kersen erbij en roer voorzichtig.
  • Laat de vulling 30 minuten rusten.
  • Haal nu het deeg tevoorschijn en kneed nog even door.
  • Neem ongeveer twee derde van het deeg.
  • Rol uit tot een ronde lap te grootte van je bakblik.
  • Vet eerst je bakblik in met boter.
  • Leg de ronde lap op de bodem van je bakblik.
  • Bekleed derest van de bakblik met het deeg.
  • Giet de kersenvulling in het bakblik.
  • Rol derest van het deeg uit en snijd hier reepjes uit.
  • Leg de reepjes als een ruitpatroon over de bovenkant van de taart heen.
  • Zet de taart in het midden van de oven en bak 25 minuten.