Malus domestica Appel

Malus domestica James Grieve

Geelrode hand- en moesappel

Een sappige en zachte hand- en moesappel met een goed aroma. Bestuiving: zelfbestuivend, maar d.m.v. kruisbestuiving met o.a. Benoni, Elstar of Summerred meer succes. Snoeien: in de winter of rond 1 juli. Zorg voor horizontaal productiehout. Verticale loten geheel wegnemen. Bemesting: In de herfst een rijke gift van een organische meststof. Bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer. Voeg matig kalk toe voor zoetere vruchten.

Bewaren

Hoe lang u appelen kunt bewaren is afhankelijk van het ras en de rijpheid van de appel. De houdbaarheid kan variëren van twee dagen tot vier weken. Zomerrassen rijpen snel. De beste bewaarplaats is koel, donker en niet te droog, liefst niet in de koelkast. Appelen die op een fruitschaal in de huiskamer liggen, worden door de hoge temperatuur en de lage luchtvochtigheid snel overrijp. Bovendien produceren appelen veel ethyleen gas, wat tot gevolg heeft dat het andere fruit op de fruitschaal sneller doorrijpt.

Schoonmaken

Eet een appel gewassen, geschild, in zijn geheel of in partjes. Voor een kind is het prettig als het klokhuis er met een appelboor wordt uitgehaald. Appelen verkleuren na het schillen snel bruin. Door het toevoegen van een beetje citroen- of limoensap (bijvoorbeeld in fruitsalades) is dit te voorkomen.

Consumptie

Een appeltje eet u niet alleen uit de hand. Er zijn oneindig veel recepten waarin de appel de hoofdrol speelt. Bekende recepten zijn appeltaart, appelmoes en appelflappen.

Voedingswaarde

Appels zijn lekker en gezond. Ze bevatten niet zo veel vitamine C, maar wel veel kalium en voedingsvezels. Verder zijn ze rijk aan mineralen, kalk en ijzer. De calorie-arme appel komt in elk afslankdieet voor. Tevens zegt men dat appels cholesterol verlagend zijn.

Appelmoes

Ingrediënten

  • 4-6 flinke James Grieve appels of ander soort (ca. 1 kg)
  • 75 gram suiker (naar smaak)
  • 1 dl water
  • een klein beetje kaneel

Bereidingswijze

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes
  • Doe de stukjes appel in de pan met het water en kook dit op een gematigd vuur tot de appelstukjes helemaal tot moes gekookt zijn (duurt ca. 10 minuten)
  • Korter koken kan ook, gebruik dan een staafmixer om de appels verder tot moes te pureren
  • Blijf wel regelmatig roeren!
  • Meng de suiker er naar smaak doorheen
  • De kaneel door de appelmoes mengen voor wat extra smaak

Bekijk alle recepten met fruit >>