Ribes nigrum Zwarte bes

Ribes nigrum Zwarte bes

Zwarte bes

Een lekkere zwarte bes met een hoog gehalte aan vitamines en mineralen. De zwarte bes bloeit relatief vroeg, namelijk van april tot mei. De Zwarte bes bevat een hoog vitamine C gehalte.
De Zwarte bes is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving geeft meer vruchten.
Wij raden aan om de Zwarte bes te snoeien in de winter, maar liever niet als het vriest. Zorg voor voldoende belichting. Draagt op 1-jarig hout, dus leeggeplukte takken wegsnoeien.
De Zwarte bes houdt van humusrijke grond met een jaarlijkse toediening van kalium.

Bewaren

Zwarte bes bewaar je het beste in de koelkast. Leg ze uitgespreid op een bord en zorg dat de bessen niet vochtig worden. Dan kan je ze ongeveer 3 dagen goed houden.

Schoonmaken

Was de bessen onder de kraan en laat ze uitlekken in een vergiet. Verwijder de steeltjes van de besjes. Zwarte bessen zijn vrij teer, het is daarom raadzaam om de zwarte bessen pas schoon te maken kort voor consumptie.

Consumptie

Zwarte bessen zijn niet favoriet bij iedereen om zo uit de hand te eten. Toch maak je van de zwarte bes heerlijke jam en sap.

Voedingswaarde

Zwarte bessen bevatten bijzonder veel vitamine C. Ook bevat de zwarte bes de vitamines B1, B2, B5, B6 en E. Er zitten de mineralen calcium, magnesium, kalium, fosfor en ijzer in. Zwarte bessen kunnen reuma voorkomen en vermindert daarnaast ook reeds aanwezige reumaklachten. Het sap van de bessen werkt ook tegen eczeem, dermatosis, abcessen en insectenbeten.