Rubus fruticosus Bramen

Rubus Fruticosus Black Satin

Doornloze zwarte braam

De Black Satin is een krachtig groeiende doornloze braam met een zeer goede productie en een lange oogsttijd. De grote, ronde en mooi glanzende vruchten bevatten veel sap en smaken goed.

Dat de struiken geen stekels hebben heeft geen invloed op de smaak van de vrucht, wel zijn ze zonder stekels kindvriendelijker. De roze bloemen van deze braam zijn erg opvallend. De bestuiving van de bloemen gebeurt door bijen en hommels. Warm en droog weer is ideaal voor een goede vruchtzetting.

Bramen zijn eerst groen, daarna kleuren ze rood op het laatst nemen ze die mooie donkere paarszwarte kleur aan.

Ze zitten vol mineralen en zijn zoet van zichzelf.

Bramen zijn zelfbestuivend, waardoor je maar één plant nodig hebt om vruchten te krijgen. Toch is het leuk om meerdere bramen te planten, u kunt bv. ook kiezen voor verschillende soorten naast elkaar. De planten kunnen op 1,5 – 3 meter van elkaar geplant worden. De planten kunnen tegen schaduw, maar geven meer vruchten op een zonnige, beschutte plek.

Dikke takken moeten in het voorjaar vastgebonden worden; deze geven de mooiste vruchten. Alles wat dan nog teveel is wegsnoeien. Gebruik een muur of schutting om de takken met behulp van draden te geleiden. De draden kunnen ook tussen twee palen gespannen worden. De bramen geven vruchten op stengels die het vorige jaar gevormd zijn. Snoei regelmatig, dit kan zowel in het voor- als het najaar. Na de oogst de takken waaraan de vruchten hebben gezeten volledig wegsnoeien. Door regelmatige snoei voorkomt u ook uitbreiding van ziekten. Bemesting: bramen houden van humusrijke, lichtzure grond en vragen dan ook een organische meststof. Plantdelen niet geschikt voor consumptie.

Bewaren

Bramen en frambozen lang bewaren zit er niet in, tenzij u ze invriest. Gewoon in de koelkast is het advies om ze echt niet langer dan maximaal drie dagen te bewaren. U kunt ze het beste direct opeten nadat u ze geplukt heeft. Gekneusde frambozen schimmelen snel, dus pluk ze heel voorzichtig.

Schoonmaken

Frambozen en bramen zijn tere vruchtjes. Bewaar ze altijd in de koelkast en was ze heel voorzichtig. U kunt ze namelijk niet even afspoelen onder de koude kraan want dan beschadigen de vruchtjes. Doe ze daarom voorzichtig in een vergiet die u in een grote bak met water zet. Onder het kroontje willen nog wel eens wormpjes voorkomen. Als u ze tegenkomt legt u de bramen even in zout water. Spoel ze daarna goed af en alle wormpjes zijn er uit.

Consumptie

Frambozen en bramen worden meestal zo uit het vuistje gegeten. Ze zijn zeer caloriearm en een beetje slagroom is dan ook een prima versiering voor deze lekkere vruchtjes. Toch zijn er ook heel veel culinaire mogelijkheden met bramen en frambozen. Uiteraard staan ze hartstikke mooi bij een bolletje ijs, al dan niet in combinatie met andere vruchten. Bramen- en frambozenjam zijn vrij bekend, maar ook een saus van deze vruchten laat zich prima smaken op bijvoorbeeld een vanillepudding of op ijs. Ze doen het ook goed in salades met krab- of kreeftenvlees of scampi, of in combinatie met geitenkaas of blauwschimmelkaas. Ook zijn ze uitstekend te verweken tot sauzen voor wild en gevogelte. Een heerlijke frambozentaart smaakt lekker bij een kop koffie of thee in de zomer. Of wat dacht u van een pannenkoek belegd met deze heerlijke vruchten?

Voedingswaarde

De framboos is caloriearm en rijk aan vitamine C en vezels. Ze bevatten unieke antioxidanten met de moeilijke naam ellagitannines. In reageerbuizen hebben ellagitannines interessante kankerremmende eigenschappen. Het is helaas nog niet bekend of dit ook zo werkt in het lichaam. Bramen bevatten veel mineralen en anthocyanen. Van alle fruitsoorten bevatten bramen de meeste vitamine E en zijn bramen het rijkst aan calcium en tevens leveren ze ook veel ijzer en magnesium. Deze mineralen zijn nodig voor onze spieren, onze botten en ons bloed.

Bramen-kaastaart

Ingrediënten:

  • 175 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • 75 gram boter
  • 2 eetlepels water
  • 100 gram goudse kaas jong belegen
  • 2 eetlepels peterselie
  • 200 gram bramen
  • 2 eieren
  • 10 dl melk
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  • Zeef de bloem en het zout en doe de ingrediënten in een kom.
  • Snijd de boter er door en wrijf het mengsel tussen de vingers tot een kruimig geheel.
  • Voeg dan het water toe en kneed alles tot een soepel deeg.
  • Rol het deeg met een deegrol op een met bloem bestoven werkplank tot een dunne lap.
  • Bekleed hiermee de bodem en de zijkanten van een springvorm.
  • Rasp de kaas en strooi die in de taartbodem.
  • Hak de peterselie fijn, vermeng die met de bramen en doe ook dit mengsel in de taartbodem.
  • Klop de eieren met de melk en wat zout, peper en nootmuskaat los.
  • Schenk het mengsel in de taartbodem.

Bak de taart in ca. 30 minuten gaar in een op 200º C voorverwarmde oven.