Vaccinium corymbosum Blauwe bes

Vaccinium corymbosum Bluecrop

Blauwe bes

Blauwe bessen zijn gecultiveerde bosbessen. Ze worden dan ook eigenlijk ten onrechte bosbessen genoemd. De blauwe bes is mat van kleur. Het soort Bluecrop kan geplukt worden in augustus, maar andere soorten blauwe bessen kunnen geplukt worden in de maanden juli of september. De planten zijn zelfbestuivend, maar kruisbestuiving geeft grotere bessen. Hoe groter de bessen zijn, hoe beter de smaak is. De plant groeit goed op humusrijke, zure grond. Gebruik een organische meststof. Snoei de plant regelmatig. U kunt de plant snoeien zoals u deze hebben wilt.

Blauwe bessen zijn niet alleen erg lekker, maar ook zeer gezond. Het zoete besje zit namelijk bomvol antioxidanten. Antioxidanten zijn belangrijke stoffen voor een gezonde stofwisseling van het lichaam en zijn in alle cellen aan te treffen. Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen. Behalve blauwe bessen bevatten pruimen en blauwe druiven veel antioxidanten.
Anthocyanine, de stof die de bosbes zijn blauwe kleur geeft, blijkt ontstekingsremmend, anti- verouderend, cholesterolverlagend en beschermend tegen verschillende ziekten te werken.
Blauwe bessen bevorderen ook nog de collageenproductie. Collageen is de natuurlijke stof die de huid elastisch en dus jong houdt. De blauwe bes past uitstekend in deze tijd, waarin we allemaal een verantwoorde voedingskeuze willen maken.

Blauwe bessen kunnen uitstekend gebruikt worden in diverse recepten, probeer bv. eens onderstaande cupcakes. 

Cupcakes met zomerfruit

Tussendoortje – 12 stuks

Benodigdheden

– 125 g zelfrijzend bakmeel − 125 g suiker − 1 zakje vanillesuiker − 250 g zachte boter − 2 eieren − 200 ml melk − 2 bakjes blauwe bessen − 1 bakje frambozen − zilveren of roze garneerballetjes − 60 g poedersuiker, gezeefd − 2-3 eetlepels rode limonadesiroop

Bereiden
• Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Zet de papieren vormpjes in de holtes van de muffinvorm.
• Doe het zelfrijzend bakmeel met de suiker, vanillesuiker en een snufje zout in een kom. Voeg de boter en eieren toe. Klop alles met de handmixer tot een luchtig beslag. Voeg al kloppend de melk toe en blijf kloppen tot het een glad beslag is.
• Doe 24 blauwe bessen in een bakje en houd deze achter voor het garneren. Spatel de resterende blauwe bessen door het beslag. Schep het beslag met behulp van twee eetlepels in de papieren vormpjes.
• Schuif de muffinvorm een richel onder het midden in de oven en bak de cupcakes in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Zet de cakes op een taartrooster en laat ze helemaal afkoelen.
• Doe voor de roze crème de zachte boter en poedersuiker in een kom en klop ze met de handmixer tot een romige, bijna witte massa. Voeg al kloppend de limonadesiroop en de melk toe. Blijf kloppen tot het een mooie crème wordt.
• Hang de spuitzak met daarin al de spuitmond in een hoge kom. Schep de botercrème erin en draai de spuitzak dicht.
• Zet de cupcakes op een schaal en spuit op elk cakeje in het midden een flinke toef crème. Garneer de cupcakes met frambozen, blauwe bessen en garneerballetjes.