Vijgen

Veelzijdige vijgen

Een zoete exotische lekkernij uit eigen tuin. De vorm is vaak peervormig en de vruchten van de vijg krijgen een paarse kleur bij rijping. Dat maakt deze tropisch ogende struik een echte eyecatcher van uw tuin.

De vijg is één van de oudste bekende vruchten; in het Oude Testament werd hij al genoemd als lekker tussendoortje. Terecht, want vijgen zijn voedzaam, gezond, slank en enórm veelzijdig.

Volgens de overlevering groeide de vijgenboom (Ficus carica) al ruim 2000 jaar geleden in Klein-Azië, Syrië en Palestina. Tegenwoordig groeien zij ook veel in Zuid-Europese landen. Vijgen zijn schijnvruchten; de pitjes zijn het eigenlijke fruit, het vruchtvlees eromheen biedt bescherming. De vijg bevrucht zichzelf. De vruchtencyclus van de vijg is erg bijzonder. Er kunnen in dezelfde bladoksel vruchten zitten van dit jaar, maar ook vruchten van vorig jaar. De vruchten van het voorgaande jaar zijn rijp in het tweede jaar. Deze cyclus ontstaat voornamelijk in gebieden met koele zomers.

Wij zijn gewend om vijgen vooral gekonfijt te eten, maar ook rauw zijn ze erg lekker. Je pelt gewoon de schil eraf en dan kun je ze zo eten. Bovendien bevatten rauwe vijgen maar weinig calorieën. Verse vijgen zijn in de beter gesorteerde groentezaken en markten verkrijgbaar, maar uit eigen tuin zijn ze natuurlijk nog lekkerder.

Snoeien

De vijgenstruik is sterk en kan goed gesnoeid worden zonder snoeischade. Het beste kunt u de vijg snoeien in het voorjaar, omdat dan de sapproductie op een laag pitje staat zodat de struik niet kan doodbloeden. Let wel op want het sap kan allergische reacties veroorzaken in de ogen en op de huid, wij raden daarom aan om met tuiniershandschoenen te werk te gaan.

Een vijg is uitermate geschikt om te stekken door één of twee jarige takjes te snoeien en deze enkele dagen in water te zetten. Wanneer er wortels verschijnen plant men de tak in de volle grond of een pot.

Gezondheidsbommetje

Wist u dat vijgen helpen tegen bloedarmoede? In de vrucht zit naast calcium en vitamine C ook ijzer. Vijgen bevatten ook pectine, een vezel die een cholesterolverlagende werking heeft. De kleine pitjes in de vrucht stimuleren de darmflora.

Een klein gezondheidsbommetje dus!

Boeddhistische wijsheid

Zoeken naar een bloem in de vijgenplant, zo luidt een oude Boeddhistische spreuk. Hij wordt gebruikt als iets vrijwel onmogelijk is, of als kwaliteit totaal afwezig is. Het spreekwoord verwijst naar de afwezigheid van bloemen in de vijgenboom.

Bemesting
Wij raden aan om in de winter wat organische mest te gebruiken.